Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μία νέα σελίδα γεννήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων, των φοιτητών, των επιστεπτών και γενικότερα του κάθε ενδιαφερομένου για την Κομοτηνή. Η Κομοτηνή, μια πόλη μικρή αλλά πανέμορφη, με τις πλατείες και τα σοκάκια της, τα μνημεία και τους πολύτιμους ιστορικά χώρους της, τους ανθρώπους της και τα μαγαζιά της, καθώς και τη διασκέδαση που δημιουργεί ο συνδιασμός των δύο, έχει προσφέρει πολλές όμορφες στιγμές στον κάθε ένα που είχε και έχει την τύχη να απολάυσει έστω και στο ελάχιστο τις ομορφιές της.
Μια πόλη μικρή αλλά αυθεντική, που μέσω >του blog αυτού< θα έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να την ανακαλύψουμε μαζί και να μοιραστούμε τα ωραιότερα φανερά και κρυφά μυστικά της.

Κομοτηνή λοιπόν, η δική μας πόλη. Ας την απολαύσουμε.

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Λεωφορεία Παν/πολης

Tο πρόγραμμα των λεωφορείων προς την Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής και προς Μεταλλουργική παρουσιάζεται παρακάτω:

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Σχολές


Σχολές και Τμήματα

Στο ΔΠΘ λειτουργούν σήμερα δύο Σχολές και είκοσι Τμήματα σε τέσσερις πόλεις της Θράκης:
  • Ξάνθη
    • Πολυτεχνική Σχολή
      • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
      • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μνημεία της Κομοτηνής

Το κεντρικό Ηρώο
Βρίσκεται στην δυτική εξωτερική πλευρά του δημοτικού άλσους. Στο κέντρο ορθώνεται ογκώδεις στήλη ύψους 14μ., που φέρει τεράστιο μεταλλικό ομοίωμα ξίφους, τοποθετημένου κατακόρυφα. Όλη η επιβλητική κατασκευή καλύπτεται από λευκό μάρμαρο. Το Ηρώο είναι το επίκεντρο του εορτασμού των εθνικών κ. α. επετείων. Εδώ πραγματοποιούνται οι καταθέσεις στεφάνων, ενώ κάθε Κυριακή γίνεται η έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και φιλαρμονικής, που ανακρούει τον εθνικό. Οι στιγμές αυτές, όχι σπάνια , προκαλούν αμηχανία στον αμύητο περιηγητή, ο οποίος παρακολουθεί το μέγεθος του σεβασμού τον οποίο επιδεικνύουν όλοι οι διερχόμενοι –εποχούμενοι και πεζοί –που παραμένουν σε πλήρη ακινησία έως ότου η σημαία ολοκληρώσει πλήρως την κίνησή της πάνω στον υψηλόκορμο ιστό.





Ο Πύργος του Ωρολογίου
Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ο Πύργος του Ωρολογίου που χτίστηκε στα 1884, την εποχή του

Η πόλη της Κομοτηνής

Δημοτικός Κήπος
Ο Δημοτικός Κήπος βρίσκεται πίσω από το κεντρικό ηρώο της πόλης και καλύπτει έκταση 21 στρεμμάτων. Είναι από τους ωραιότερους της Βόρειας Ελλάδας, με υψηλόκορμα δέντρα και όμορφα λουλούδια. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ πίδακες με πολύχρωμα νερά δημιουργούν τις νυχτερινές ώρες ένα υπέροχο θέαμα.
Στο νότιο άκρο του Δημοτικού Κήπου θα συναντήσουμε το παρεκκλήσι της πολιούχου της πόλης Αγίας Παρασκευής. Είναι κτισμένο κοντά στα θεμέλια ομώνυμου βυζαντινού ναού, τον οποίο γκρέμισαν οι Τούρκοι όταν μετέτρεψαν την περιοχή σε μουσουλμανικά νεκροταφεία. Στο σημείο όπου βρισκόταν ο βυζαντινός ναός έγινε από τον Μ.Ο.Κ. συμβολική αναστήλωση με την τοποθέτηση ενός κίονα που διασώθηκε από την καταστροφή.


Δημοτική Βιβλιοθήκη
Βρίσκεται  στην οδό Σαμοθράκης 12. Το κτίριο είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικής αστικής κατοικίας των αρχών του 20ου αιώνα. Διόροφο με ευρύχωρες αίθουσες όπου φυλάσσονται 14.000 βιβλία, ταξινομημένα σε κατηγορίες και είδη, και με μεγάλη αίθουσα αναγνωστηρίου. Αγοράσθηκε από τον Δήμο και αναπαλαιώθηκε. Από τα βιβλία ξεχωρίζουν εκείνα που αφορούν στην Ιστορία και στον Πολιτισμό

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Θράκη

Η Θράκη είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα το όνομα Θράκη υποδηλώνει μια περιοχή που εκτείνεται στη νότια Βουλγαρία (βόρεια Θράκη), τη βορειοανατολική Ελλάδα (δυτική Θράκη), και την ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη). Η περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύνορα της Θράκης σε τρεις θάλασσες: η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και η Προποντίδα. Στην Τουρκία, καλείται επίσης Ρούμελη.

Χάρτες -Δυτική Θράκη - Κομοτηνή

Η Κομοτηνή είναι η πρωτεύουσα της Δυτικής Θράκης καθώς και του νομόυ Ροδόπης. Παρακάτω υπάρχει λεπτομερής χάρτης της Θράκης στο κέντρο του οποίου διακρίνεται η Κομοτηνή.

Συγκοινωνίες


Η Κομοτηνή είναι μεσόγειος πόλη και δεν διαθέτει λιμάνι. Επίνειό της είναι ο Άγιος Χαράλαμπος στη θέση της αρχαίας Μαρώνειας. Εξυπηρετείται από δύο αεροδρόμια. Το πλησιέστερο είναι αυτο της Αλεξανδρούπολης (65χλμ) και το άλλο βρίσκεται στη Χρυσούπολη Καβάλας (80χλμ).

 

Οδικό Δικτυο

Ο δρομος E90 διατρέχει την πόλη και τη συνδέει με τις άλλες πόλεις. Ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας (A2) περνά νότια της πόλης. Μπορεί κανείς να εισέλθει από δύο κόμβους, τη Δυτική και την Ανατολική Κομοτηνής.

 

Αστικές/Υπεραστικές Συγκοινωνίες

Υπάρχει αστική συγκοινωνία με 5 κύριες γραμμές εντός

Ιστορία της Κομοτηνής



Η πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης η Κομοτηνή με πληθυσμό 43.326 κατοίκους (Ε.Σ.Υ.Ε. 2001), είναι έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοικητικό κέντρο όλης της Θράκης και έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Eίναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο το οποίο βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία του «πολίσματος» αυτού, όπως ονομάζει ο αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός την Κομοτηνή, γίνεται με το όνομα (τα) «Κουμουτζηνά» το 14 αι.. Η Κομοτηνή ήταν τότε ένας μικρός ασήμαντος οικισμός, σταθμός της ρωμαϊκής Εγνατίας οδού. Από τον 14 αι. τα Κουμουτζηνά άρχισαν να παίρνουν τη μορφή πόλεως όταν εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν πληθυσμός που προερχόταν από τη γειτονική βυζαντινή πόλη Μοσυνούπολη.

 
Αρχαιότητα και Ρωμαίοι
Τα τεκμήρια για την ύπαρξη αρχαίου πολιτισμού στη θέση της σημερινής πόλης της Κομοτηνής, οδηγούν στα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα του

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Άθληση


Συμπεριλαμβάνονται το ΔΑΚ (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κομοτηνής - έδρα του Πανθρακικού), Πανθρακικό Στάδιο (προπονητικό), Υπαίθριο Αθλητικό Δημοτικό Κέντρο (ΒΑ του κέντρου), το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο και Κολυμβητήριο και το σύμπλεγμα αθλητικών εγκαταστάσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (Κλειστό Γυμναστήριο και κολυμβητήριο). Η ορεινή περιοχή στα βόρεια της

Παιδεία


Η πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Η Κομοτηνή είναι γνωστή πλέον πανεπιστημιούπολη στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι έδρα της διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πολλών τμημάτων του:
  • Νομική Σχολή
  • ΤΕΦΑΑ
  • Ιστορίας και Εθνολογίας
  • Ελληνικής Φιλολογίας

Μουσεία στην Κομοτηνή


Ορισμένα επισκέψιμα μουσεία στην Κομοτηνή είναι τα εξής:


Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης από την Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1976 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Από πλευράς αρχιτεκτονικής, το κτήριο του μουσείου, θεωρείται από τα πιο σύγχρονα της πόλης. Το εντυπωσιακό έκθεμα του μουσείου είναι η χρυσή προτομή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Τα εκθέματα του μουσείου εστιάζουν κυρίως στην παρουσία των Ελλήνων και στην Ελληνική τέχνη στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου και της Θράκης.

    Λαογραφικό Μουσείο: Το μουσείο λειτουργεί από το 1962 και στεγάζεται στο αρχοντικό Πεϊδη

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Κομοτηνή

Κομοτηνή ονομάζεται η πρωτεύουσα της Δυτικής Θράκης, η οποία βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στο νομό Ροδόπης. Είναι έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έδρα της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου και πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης. Στην Κομοτηνή, επίσης,